top of page
  • Saga Manby

Vegansk cheesecake med julsmaker


Här är ett recept på en smarrig pepparkakscheescake som passar fint till advent, lucia eller julfikat! :) Utesluter du pepparkakorna har du en bra bas för en raw cheesecake som kan kompletteras med olika smaker genom att tillsätta t.ex. 1-2 dl bär i fyllningen eller genom att toppa med en god carameltopping! :)


Botten

2 dl nötter, förslagsvis valnötter eller mandlar (går att blanda också)

Ca 10 dadlar

En nypa salt

10-15 pepparkakor eller 1 tsk pepparkakskryddor.


Fyllning

5 dl cashewnötter

1 dl kallpressad kokosolja utan smak

1,5-2,5 msk agavesirap eller honung

Rivet skal och saften från 1-2 citroner.

1-2 tsk riven ingefära

1 1/2 dl tinade lingon (kan vid andra tillfällen bytas ut mot 1-2 dl tinade frysta bär eller färska bär i fyllningen).


Topping: Krossade pepparkakor samt lingon som du blandat med lite socker.


Gör så här

Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar innan, gärna över dagen. Häll bort allt blötläggningsvatten innan användning.

Mixa ingredienser till botten till en kladdig massa och tryck ut i en form med avtagbara kanter. Täck botten av formen med bakplåtspapper så kan du enkelt flytta kakan till ett serveringsfat.

Värm upp kokosoljan så att den precis smälter. Mixa sedan alla ingredienser i fyllningen. Det kan ta en stund beroende på hur bra matberedare/mixer du har så ha tålamod då det kan ta några minuter innan den får en perfekt konsistens..

Smaka av med agavesirap/honung och ev. Mer citronsaft.

Häll fyllningen i formen. Skaka formen så att ytan blir jämn och slät. Placera i frysen om du vill att den stelnar snabbt eller i och placera kakan i kylen. Kakan går även att förvara i frysen en längre tid, kom då bara ihåg att ta ut den i tid så att den kan tinas.

Krossa några pepparkakor och garnera med pepparkakskross rör om lingon med 1 tsk socker och innan servering!


För dig som är less på julsmaker eller bara älskar kolasås har du ett recept på alternativ topping här:


Kolasås

80 g dadlar, ca 8 st

1,5 dl kallpressad kokosolja, utan smak

1,5 dl lönnsirap

flingsalt, en nypa

pekannötter, till dekorationKärna ur dadlarna och smält kokosoljan


Gör så här

Mixa samman samtliga ingredienser till en slät kolasås

Ta ut cheesecaken ur frysen. Lossa formen och lyft över cheesecaken på ett serveringsfat. Häll över kolasåsen och dekorera med pekannötter. Servera.

bottom of page