Frågor och svar

KOSTRÅDGIVNING

Hur fungerar kostrådgivningen?


Inför kostrådgivningen har vi en kontakt via mejl alternativ vid en inbokad konsultation där du får berätta mer om din nuvarande situation, dina kost- och hälsorelaterade målsättningar och du får höra mer om hur Hållbar Hälsovård kan hjälpa dig i detta. Kostrådgivningen startar vanligtvis därefter med att du får göra en kostregistrering under 5 dagar där du skriver ner alla du äter och dricker samt den fysiska aktivitet du gör. Du får även fylla i ett par frågor om din hälsa och nuvarande situation samt om du funderat på målsättningar för din kostförändring. (Detta diskuterar vi djupare efter genomförd registrering).

Baserat på nuläge samt dina målsättningar sätter vi upp en plan och du får olika uppgifter att arbeta med mellan våra möten/samtal så som checklistor och andra hemuppgifter. Du får även inlogg till en digital plattform via Nutritiondata. I plattformen får du tillgång till näringsberäknade recept, träningsprogram, träningsdagbok, anpassade kostscheman, kostdagbok etc. baserat på vilket paket du valt. Vi kommunicerar via plattformen och du får löpande stöttning och svar på dina frågor inom 24 timmar (måndag-fredag). Via plattformen kan du ladda upp ditt material, så som kostdagbok och bilder. Vid löpande coaching online så har vi kontakt på det sätt du föredrar, antingen videosamtal (Zoom), telefon samt via NutritionData och SMS. Läs mer om onlinecoaching i nedanstående frågor.
Kan jag kontakta min coach när jag vill?


Ja, du kan skicka frågor online via verktyget vi kommunicerar i (Nutritiondata) när du vill. Du får svar inom 24 timmar vardagar, måndag-fredag (ej röda dagar).
Får jag ett färdigt kostschema?


Kostrådgivningen utgår vanligtvis inte från ett fast kostschema då min filosofi är att det är viktigt att du som individ själv lär dig ta beslut om vilken mat du ska äta. Du får råd och tips och kan få listor på mellanmål, frukostar etc. samt tillgång till en stor receptbank med +450 näringsberäknade recept. Vill du ha mer styrning och ett schema för att underlätta kan du välja att köpa ett kostscheman och kostanalyser för att få en överblick över ditt nuvarande kostintag.

HÄLSOCOACHING

Hur fungerar hälsocoachingen?


Inför hälsocoachingen har vi en kontakt via mejl alternativ genom en konsultation där du får berätta mer om din nuvarande situation, dina hälsorelaterade målsättningar och du får höra mer om hur Hållbar Hälsovård kan hjälpa dig i detta. Därefter får du ett hälsoformulär som du får fylla i lugn och ro där du får svara på frågor om din nuvarande situation samt din hälsohistoria, eventuella sjukdomar, hur din kost och fysiska aktivitet ser ut, stress, sömn, återhämtning samt vilka hälsorelaterade mål du har. När vi hörs går vi igenom detta tillsammans och gör ett anpassat upplägg baserat på detta, dina förutsättningar och målsättningar. Hälsocoachingen genomförs med löpande samtal (eller träffar) och ofta med ett löpande stöd online under perioden.

LIVSSTILSANALYSER

Hur fungerar livsstilsanalyserna?


Livsstilsanalysen mäter hjärtfrekvensvariabiliteten under 72 timmar med hjälp av ett verktyg från Firstbeat som fästs med hjälp av elektroder på din bröstkorg. Samtidigt som mätningen skriver du en elektronisk dagbok över de aktiviteter du gör under dagen, detta för att senare kunna koppla de olika aktiviteterna till kroppens olika reaktioner. Mätverktyget skickas till dig inklusive ett returkuvert via post eller hämtas på plats (Uppsala). Efter avslutad mätning skickar du tillbaka verktyget. Uppföljande rådgivning sker på bestämt plats eller online.
Hur mäts konditionsnivån under en livsstilsanalys?


Konditionsnivån mäts under tiden som du utför en 30 minuters rask promenad någon av de dagar då du genomför livsstilsanalysen, antingen ute eller på löpband. Mätningen ger en uppskattning av din aerobiska konditionsnivå samt information om huruvida konditionsnivån är tillräcklig för att främja och skapa god hälsa. Du får även veta hur du ligger till jämfört med andra i din åldersgrupp. Att mäta och veta konditionsnivån kan även fungera som en effektiv motivationsfaktor för att bli fysiskt aktiv och förbättra konditionen.
Vilken information får man ut från en livsstilsanalys?


En livsstilsanalys mäter ch omvandlar dina hjärtslagsdata till personlig information om stressnivåer, återhämtningsförmåga, konditionsförmåga (VO2Max) och sömn. Baserat på detta tas en individuell rapport fram som visar dina stress- och återhämtningsnivåer, din sömn, dess kvalitet och tillräcklighet, effekterna av din träning och om den är tillräcklig för att skapa god hälsa. Du ser även hur kroppen reagerar vid olika situationer och vilka aktiviteter som bidrar med återhämtning samt vad som skapar stress. Baserat på detta ges du individuella råd för ett förbättrat välbefinnande.
Vad finns det för forskning bakom livsstilsanalyserna?


Livsstilsanalysen genomförs med hjälp av mätverktyg från Firstbeat som är vetenskapligt förankrade. Testerna har genomfört på över 250 000 anställda i Europa. Firstbeat är baserat på vetenskap och har används i forskningssyfte av ledande universitet och forskningsinstitutioner runtomkring Europa, Nordamerika och Australien. Forskning har bedrivits inom olika vetenskapliga sammanhang som idrottsfysiologi, företagshälsovård, idrottscoaching, sömnforsknning, psykoterapi och beteendevetenskap 100+ vetenskapligt referentgranskade publikationer och forskningsarbeten samt tiotals avhandlingar finns publicerat där man nyttjat Firstbeats analytik. Läs mer om forskningen https://www.firstbeat.com/en/science-and-physiology/white-papers-and-publications/
Vad kan en mätning av hjärtfrekvensvariabiliteten visa?


Genom att mäta hjärtats rytm, dess frekvens och variabilitet kan vi alltså få en uppfattning om kroppens förmåga att svara på olika händelser och få en idé om hur kroppen reagerar på vardagens påfrestningar samt om man hittar återhämtning i vardagen och på fritiden. Att mäta hjärtfrekvensvariabiliteten är något som tidigare används främst som en markör för olika sjukdomstillstånd men som på senare tiden används mer och mer i förebyggande syfte inom både idrott och friskvård. Hjärtfrekvensvariabiliteten (heartratevariability, HRV) anger i vilken rytm hjärtat slår, alltså medeltiden mellan flera efterföljande hjärtslag. Hur hjärtat slår; dess frekvens och variation, går att koppla till en rad olika fysiologiska tillstånd. Mätningar av HRV ger oss en inblick i det autonoma nervsystemet, det system som kontrollerar och reglerar kroppsfunktioner som vi inte har en direkt medveten kontroll över. Hjärtslagen är en sådan funktion. Det autonoma nervsystemet är uppdelat i två delar som båda är involverade i vår stressreglering: det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet sätts igång när kroppen behöver mer kraft och aktiveras i ”kamp och flykt” situationer och gör oss mer alerta så att vi kan mobilisera kraft för att klara av vardagliga kravfyllda situationer men även vid mental stress och oro. Aktiveringen av det sympatiska nervsystemet sker när du upplever stress. Det parasympatiska nervsystemet är motsatsen och är som mest sysselsatt när vi vilar och när vi känner oss lugna och trygga samt när vi får avslappning och återhämtning. Det parasympatiska systemet bygger upp vår kropp och motverkar effekterna av det sympatiska nervsystemet. Det behövs när vi ska varva ner och återhämta oss. Aktiveringen av det parasympatiska nervsystemet sker när kroppen är i vila och får återhämtning.

ÖVRIGA FRÅGOR

Hur betalar jag för tjänsten?


Betalning sker via faktura med 14 dagars betalning alternativt via Swish. Du kan välja att delbetala paketlösningar månadsvis eller betala för hela paketet direkt. Detta väljer du när du genomför din bokning.
Hur gör jag om jag behöver teknisk support?


Har du tekniska frågor gällande t.ex. Nutriondata, Zoom eller annat skickar du din fråga till saga.manby@hallbarhalsovard.se Har du frågor gällande nutritiondata så finns det också enkla instruktionsvideos på https://nutritiondata.se/manual/
Jag har inte fått något bekräftelse mejl. Vad gör jag?


Kom ihåg att kolla i skräpposten då e-posten i vissa fall kan hamna där. Om du mot förmodan inte skulle ha fått ett mejl inom 24 timmar från att du gjort din bokning eller förfrågan så hör av dig till saga.manby@hallbarhalsovard.se eller 0723-29 20 28.
Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag hos dig?


Ja, hos Hållbar Hälsovård kan du använda dig av ditt friskvårdsbidrag. Tjänsterna jag erbjuder är avdragsgilla och du får kvitto som du kan ge till din arbetsgivare. Du är varmt välkommen!

ONLINECOACHING

Hur fungerar coaching online?


Onlinecoaching, vare sig det kommer till hälsocoaching eller kostrådgivningen genomförs via videosamtal via Zoom. Att coachas online brukar uppskattas då det både är tidsbesparande och praktisk och du kan sitta där det passar dig. Du behöver ha en stabil internetuppkoppling under coaching tillfällena. Är det så att du har några frågor eller svårigheter att ladda ner Zoom kan du alltid kontakta mig så hjälper jag till!
Jag skulle hellre ses, finns det möjlighet till det?


För dig som hellre vill ses erbjuder jag kostrådgivning och hälsocoaching på plats i Uppsala, både på Götgatan 6 men även promenader i centrala Uppsala. Ta kontakt för mer information om olika alternativ.
Hur gör jag för att kunna genomföra videosamtal?


Onlinecoachingen genomförs via videosamtal eller telefon. (Vilket du föredrar). För videosamtal använder jag Zoom vars programvara är gratis och du laddar enkelt ner den på zoom.us - du kan ladda ner programvaran till mobil, surfplatta eller dator. Vid kostrådgivning (och ibland även hälsocoaching) sköter vi även kommunikation via Nutritiondata där du enkelt kan kommunicera med din coach och få svar inom 24 timmar. (vardagar, ej helger ellerröda dagar). Du får inloggningsuppgifter till Nutritiondata vid uppstart beroende på vilken tjänst du valt.

VILLKOR & POLICYS

Allmänna villkor


Allmänt Hållbar Hälsovård erbjuder kostrådgivning och coachning via personligt möte och telefon samt skräddarsydda föreläsningar och workshops. Tjänsterna erbjuds både till privatpersoner samt företag. Priser Priserna finns angivna under ”Paket och Priser”. Bokning Alla bokningar är bindande. Vid sjukdom kan tjänsten överlåtas om läkarintyg finns. Ombokningar kan göras fram till 24 timmar innan bokad tid. Vid sen avbokning sker full debitering för tjänsten. Betalning Betalning sker via faktura med 14 dagars betalning alternativt via Swish. Ingen återbetalning sker om du väljer att avbryta en påbörjad tjänst. Priserna anges inkl. 25 % moms. Hälsotillstånd och medicinsk ansvar
Hållbar Hälsovård och Saga Manby har inga läkarkunskaper och ger därför inte medicinska råd. Läkare , sjukgymnast eller annan specialists råd gäller alltid i första hand. Som kund har du skyldighet att informera om eventuella sjukdomar eller skador eller sjukdomar som kan påverka kostrådgivningen eller hälsorådgivningen. Du är själv ansvarig att konsultera en läkare om du är osäker på ditt hälsotillstånd samt om en kost/livsstilsförändring kan påverka din hälsa negativt. Ångerrätt Enligt distans- och hemförsäljningslagen har du 14 dagars ångerrätt från att du gjort din beställning. Ångerrätten gäller enbart om du ångrar köpet innan tjänsten påbörjats. Vid utnyttjande av ångerrätten skickas e-post till saga.manby@hallbarhalsovard.se så snart som möjligt. Eventuell återbetalning sker inom 30 dagar. Utebliven betalning godtas ej. Garanti och resultat Hållbar Hälsovård och Saga Manby baserar sina rekommendationer kring kost, hälsocoaching och stresshantering på vetenskaplig forskning. Jag lämnar dock ingen garanti för att du kommer att uppnå dina mål eller förväntningar, även om jag som coach lovar att göra det jag kan för att du ska nå resultat. Ansvaret för att övningarna och träningen blir av och vad du väljer att äta ligger hos dig. Du ansvarar för att lägga ner både tid och engagemang för att lyckas och du ansvarar själv för att genomföra din kost- och livsstilsomläggning. Åldersgräns Du måste vara 18 år för att kunna boka Hållbar Hälsovårds tjänster. Jag arbetar även med familjer/barn men då tillsammans med målsman och då krävs även målsmans skriftliga medgivande. Tystnadsplikt Jag har tystnadsplikt så allt som sägs under våra samtal stannar mellan oss. Det gäller även efter att tjänsten har avslutats, dock ej om situationer uppstår där jag enligt lag är skyldig att informera någon myndighet. Ändringar Jag förbehåller mig rätten att göra ändringar och boka om tider pga av t.ex. sjukdom. Du meddelas då via den e-postadress du registrerat hos Hållbar Hälsovård. Personuppgifter
Du ansvarar själv för att lämna sanna uppgifter om dig själv och genom att göra en anmälan förbinder du dig till att lämna korrekta uppgifter. Hållbar Hälsovård skyddar all din personliga information. Genom att köpa en tjänst av Hållbar Hälsovård eller registrera dig via hemsidan www.hallbarhalsovard.se accepterar du att jag behandlar och lagrar din information i enighet med min integritetspolicy. Hållbar hälsovård garanterar att dina personliga uppgifter aldrig delas till tredje part. Övrigt
Hållbar Hälsovård förbehåller sig rätten till ändring av all information utan föregående avisering.
Integritetspolicy


På Hållbar Hälsovård ansvarar jag, Saga Manby för insamlandet av uppgifter. Jag värnar om din personliga integritet och eftersträvar en hög nivå av dataskydd. Vilka uppgifter samlas in, varför och vad används de till? Med personuppgifter menas all typ av information som går att använda för att identifiera en person. När du besöker min hemsida, mina sociala medier eller använder mina tjänster kan jag komma att hantera personuppgifter som är knutna till dig. Jag behandlar dina personuppgifter för att kunna hantera dina förfrågningar samt för att fullfölja de åtagandet jag har gentemot dig som blivande eller nuvarande kund samt för att anpassa mina tjänster och åtaganden till dig. Kommunikationen där personuppgifter hanteras kan inkludera alla typer av meddelande och kommunikation som du skickar till mig via min hemsida, sociala medier, e-post, SMS, kontaktformulär på hemsidan och andra typer av textmeddelanden i olika forum. Jag hanterar denna information med syftet att kunna kommunicera med dig. Jag använder dina personuppgifter för att kunna ge dig information om erbjudanden, nyhetsbrev, evenemang, tävlingar servicerelaterade meddelanden eller information om andra tjänster. Informationen kan komma genom e-post, annonser, SMS, telefonsamtal eller via andra elektroniska meddelanden. Som kund hanteras personuppgifter även relaterat till köp samt bokning av mina tjänster. Detta inkluderar namn, kontaktuppgifter så som e-post, adress, telefonnummer, i vissa fall även företagsnamn, organisationsnummer, betalningsuppgifter via tredje part samt övrigt underlag som kan behövas för bokföring. Informationen samlas in för att jag ska kunna erbjuda den tjänst du köpt av mig. Som kund kan dina personuppgifter även användas för att skicka information till dig gällande fakturor, information om supportärenden, felanmälningar eller information om mina tjänster och din användning av dom. Jag samlar även in personuppgifter om personer som utgör potentiella kunder och som kontaktar mig via min hemsida eller andra kanaler. Vilka leverantörer delar jag min data med? Jag kräver av mina leverantörer att de hanterar personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning och använder endast välkända tjänsteföretag för drift och administration. Jag respekterar och skyddar dina personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning och hyr eller säljer inte dina personuppgifter till en tredje part och delar inte heller min e-postlista med någon annan part. Jag har rutiner för att rapportera en eventuell personuppgiftsincident till datainspektionen. Cookies och analysverktyg Jag använder mig av analysverktyg från bl.a. Wix, google Analytics och Facebook samt Instagram för analys av användarmönster och för att förbättra min webbsida samt mina sociala medier. På hemsidan samlas även cookies för att förbättra hemsidans funktionalitet samt för att analysera användarmönster för att jag ska kunna utveckla och förbättra den.
En ”cookie” är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator med syftet att förbättra användarupplevelsen. Cookien innehåller ingen personlig information om dig och ligger lagrad i din egen dator till du själv tar bort den. Genom att använda webbsidan godkänner du också användandet av de uppgifter som anlysverktygen och som samlas in via cookies. Om du vill radera cookies i din webbläsare hänvisar vi till denna guide. Lagring av data Personuppgifter sparas inte under längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med behandlingen. Personuppgifterna lagras i enlighet med gällande lagstiftning endast under så lång tid som krävs för att uppfylla de syftena som finns för vilka personuppgifterna samlats in eller i enighet med vad som krävs för gällande lag, t.ex. bokföringslagen. Dina rättigheter Jag respekterar att de uppgifter jag har om dig är lånade och du har rätt att få tillgång till dina uppgifter, att få dem rättade eller i vissa fall raderade. Du har enligt GDPR rätt att få ta del av den informationen jag har sparad om dig. Om du uppmärksammar att de uppgifter jag har om dig är felaktiga eller om jag saknar viktig information, har du rätt att få dina uppgifter rättade. Då det är viktigt att dina personuppgifter inte lämnas ut till fel person behöver du göra en begäran skriftligen som undertecknas av dig tillsammans med en kopia på en giltig ID-handling. Detta skickas till adressen nedan. I samband med att du använder mina tjänster lämnar du samtycke att behandla känslig information så som eventuella allergier och sjukdomshistorik. Du har rätt att när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill avsluta en prenumeration kan du när som helst välja att avsluta din prenumeration. Kontaktuppgifter Tveka inte att kontakta mig om du du har några frågor gällande denna integritetspolicy eller behandlingen av personuppgifter, du når mig via saga.manby@hallbarhalsovard.se eller via post på

Saga Manby
Hällbygatan 12
752 28 Uppsala Du kan även besöka datainspektionen.se för information om dina rättigheter gällande personuppgifter.
Cookies - vad är det och hur hanteras dom?


Jag använder mig av analysverktyg från bl.a. Wix, google Analytics och Facebook samt Instagram för analys av användarmönster och för att förbättra min webbsida samt mina sociala medier. På hemsidan samlas även cookies för att förbättra hemsidans funktionalitet samt för att analysera användarmönster för att jag ska kunna utveckla och förbättra den. En ”cookie” är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator med syftet att förbättra användarupplevelsen. Cookien innehåller ingen personlig information om dig och ligger lagrad i din egen dator till du själv tar bort den.
Genom att använda webbsidan godkänner du också användandet av de uppgifter som anlysverktygen och som samlas in via cookies. Om du vill radera cookies i din webbläsare hänvisar jag till denna guide: https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=sv