top of page
  • Saga Manby

Indisk linsgryta med bönraita



Här är ett recept som passar utmärkt till veckans lunchlådor och som bara blir godare av att få stå och gotta till sig lite så att kryddorna ger ännu mer smak!

Indisk linsgryta med tofu och blomkål, ca 5 portioner 2 lökar (jag använde röd lök för det var det vi hade hemma men gul lök går lika bra)

3 vitlöksklyftor

250 g blomkål (färsk eller tinad fryst)

400 g fast tofu

1 msk garam masala

1 msk gul curry

1 msk spiskummin

2 tsk gurkmeja

1-3 tsk chiliflakes eller chili

1 1/2 msk tomatpuré

1 dl vatten + 5 dl vatten

2 1/2 dl torkade röda linser

1 burk krossade tomater á 400 g

1 msk tamari (eller japansk soja)

1 1/2 msk grönsaksfond (jag använde brynt scharlottenlöksfond som är en fantastisk smaksättare till soppor och grytor!)

salt och peppar rapsolja till stekning valfritt: 1/2 kruka koriander samt lime . Bönraita 1 burk stora vita bönor 1 vitlöksklyfta 1 msk pressad lime 1-2 msk vatten salt och svartpeppar eller örtsalt + Bröd till servering alternativt addera potatis i grytan för mer kolhydrater :) Toppa om du vill med koriander.


Gör så här:

  • Skölj linserna och blötlägg om möjligt en stund innan tillagning. Skölj av linserna och blötläggningsvattnet.

  • Skala och skiva löken och vitlöken. Tina blomkålen och skär i mindre buketter (eller skölj och dela om du har färsk blomkål). Skär upp tofun i ca 1 1/2 cm stora tärningar.

  • Värm rapsolja i en gryta eller stor stekpanna och stek löken tills den har fått ordentligt med färg. Sänk värmen och addera kryddorna: garam masala, curry, kardemumma, spiskummin, gurkmeja och chiliflakes eller lite hackad chili (urkärnad). Addera även vitlök, tomatpuré och 1 dl vatten och stek/låt puttra till en väldoftande kryddpasta. Stek inte för hårt då smaken kan bli besk om vitlöken bryns för mycket.

  • Tillsätt de avskölda/blötlagda linserna, tofu, krossade tomater, tamari/soja, fond och 5 dl vatten. Vill du hellre göra en soppa av det kan du ha i 1 liter vatten.

  • Låt koka tills linserna blivit mjuka, ca 30 minuter. Efter halva tiden har du i blomkålen som får koka med den sista tiden


Bönraita:

Skölj av bönorna med kallt vatten. Skala vitlöken och hacka den i små bitar. Mixa bönor med oljan, limesaft och vitlök med en mixerstav. Späd med vattnet till önskad konsistens. Smaka av med lite salt och peppar. Detta recept passar perfekt att ha i lunchlådan hela veckan! Kanske att du behöver komplettera med lite extra bönraita då den är försvinnande god!


Receptet är från den fantastiska boken Vego i Världsklass med några små ändringar. I ursprungsreceptet var det även vissa andra kryddor med som jag valde att utesluta. Du kan även addera 25 gram färsk riven ingefära i din kryddpasta när du har i vitlöken (det hade jag inte hemma) och är du en sucker för kanel i maten så hade dom även i 1 tsk kanel i röran.




bottom of page