top of page

Fullvärdigt vegetabiliskt protein



Fullvärdigt vegetabiliskt protein Att få i sig tillräckligt med protein är något som många oroar sig för däribland en del veganer och många som tränar. Äter man en allsidig kost med bra livsmedel så brukar det inte vara något problem att få i sig tillräckligt även om man som vegan kan behöva tänka till lite extra ibland.


Vad är då skillnaden mellan animaliska och vegetabiliska proteinkällor? 

Animaliska proteinkällor är så kallade fullvärdiga, vilket betyder att kroppen får i sig alla av de aminosyror som är livsnödvändiga och som kroppen inte kan producera själv utan som du behöver tillföra kroppen via din kost. Enbart vissa vegetabiliska proteiner är fullvärdiga, sen finns det andra som du kan komplettera för att få i dig samtliga aminosyror som kroppen behöver. 


Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser. Genom att äta olika slags livsmedel från växtriket kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och annan mat från djurriket.


Fullvärdiga vegetabiliska proteinkällor är:

Soja i dess olika former (tofu, tempeh etc.)

Quinoa

Bovete

Quorn (innehåller ägg) 


Du kan även blanda andra vegetabiliska proteinkällor för att få ett fullvärdigt protein, detta kan göras genom att blanda baljväxter och sädesslag (vete, råg, korn och havre). Det kan t.ex. vara genom att äta: 


Bulgur/havregryn med bönor/linser/kikärtor 

Ris och bönor

Ris och ärtor

Jordnötter och ris (kanske riskakor och jordnötssmör av bra kvalité?) 

Majs och bönor

Du kan även äta livsmedel som Pulled Oats som är gjorda på havre och bönor. 

Du behöver inte kombinera de olika aminosyrorna i en och samma måltid utan det går bra att få i dig proteinet under dagen och få en fullvärdig aminosyra profil. 


Tycker du ändå att du har svårt att få i dig tillräckligt med protein så finns det många sorters tillskott, både vegetabiliska/veganska så som de baserat på t.ex. havre, hampafrön, soja eller ärtor till de baserat på vassle och kassein. 

Är du orolig för att du får i dig för lite protein? Genom kostcoaching och en kostanalys kan ditt intag av proteiner analyseras. Du får även analys av ditt intag av kalorier, fördelningen mellan näringsämnen, vitaminer, mineraler, fettkvalitet, fiber samt personlig rådgivning baserat på nuläge och målbild. Hör av dig om du vill veta mer!

bottom of page