top of page
  • Saga Manby

Recept på fruktremmar
På bokrean köpte jag en fantastisk bok: "Rått & Sött, Veganska godsaker för alla sinnen". I förra veckan gjorde jag ett av de första recepten (om än med lite modifikation som vanligt). Det blev fruktremmar, något jag gjort tidigare och som är uppskattat av både barnen och oss vuxna. Denna gång gjorde jag en med smak av mango och en med hallon. Dom är lätta att göra men tar lite tid så ha tålamod. Jag passade på att samtidigt torka solrosfrön som jag blötlagt ett par timmar innan. (Läs mer om varför du ska blötlägga nötter/fröer här).


Mangoremmar

250 g fryst tinad mango

4-5 torkade aprikoser (blötlägg en stund innan för jämnar smet)

Lite pressad citron


Hallonremmar

250 g frysta tinade hallon

4 torkade dadlar (blötlägg en stund innan för jämnar smet)

(ev. smaksättning t.ex. lakritspulver)


Gör så här: Tina frukten/bären. Lägg ev. dadlar/aprikoser i blöt i lite ljummet vatten för att mjuka upp dom vilket gör att smeten blir lite jämnare. Sätt ugnen på 40-50 grader.

Mixa ingredienserna i en matberedare/mixer till en jämn smet. Häll ut på ett bakplåtspapper, inte för tunt lager då vätskan dunstar av och lagret smalnar. (Smalnar det för mycket så blir det svårt att ta av från pappret).

Låt stå i ungen i ca 6-8 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukten som bildas. Remmarna är klara när arket är torrt även i mitten.


Klipp remsor. Jag tycker det är lättast att klippa remsor av bakplåtspappret och drar sedan av remmarna en och en och rullar ihop dom.

Hade jag haft fler plåtar hade jag gjort dubbla satser då de är försvinnande goda! Passar både när du är sugen på något sött, till fikat eller som en del av mellanmål.


コメント


bottom of page