Matsvinn
matens klimat- och miljöpåverkan
En tredjedel av all mat som produceras slängs
I Sverige slängdes 1,3 miljoner ton matavfall i år 2018. Hushållen står för 71 procent av matavfallet vilket motsvarar 917 000 ton - en mängd som skulle kunna fylla globen tre gånger om! Per person och år är det cirka 95 kilo mat som hamnar i soporna eller vasken, varav cirka hälften är fullt ätbar mat och dryck.
Matsvinn är resursslöseri som ofta går att förebygga. Som individer kan vi göra mycket för att påverka svinnet som uppkommer i hushållet men även påverka genom att belysa ämnet, prata med personer i vår omgivning och lära mer om ämnet. Samtidigt behöver alla som hanterar mat ta ansvar för att minska matsvinnet för att nå de globala målen om halverat matsvinnet i butik och i konsumentledet samt att minska matsvinnet längst med hela livsmedelskedjan. Det krävs insatser på bred front för att skapa en förändring och för att nå målen i Agenda 2030 om en hållbar produktion och konsumtion där halverat matsvinn till år 2030 är ett av målen.
Att minska matsvinnet
FÖRVARING
Rätt förvaring för ökad hållbarheten
Lär dig hur du bäst förvarar olika livsmedel för att öka hållbarheten. Ha koll på temperaturen i ditt kylskåp då den kan variera på olika platser. + 4 °C i kyl och - 18 °C i frysen är bra temperaturer så håller maten längre och risken för tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer minskar.
BÄST FÖRE - MEN OFTA BRA EFTER
Lita på dina sinnen
Slänga inte maten bara för att bäst före-datumet har passerat. Titta, lukta och smaka och lita på dina sinnen! Verkar maten okej så våga är den. Observera livsmedel märkta med sista förbrukningsdag ska inte konsumeras efter utsatt datum då livsmedlet riskerar att bli hälsoskadligt.
Ett gemensamt ansvar
Alla behöver ta ansvar för att minska matsvinnet -- från individer till livsmedelsaffärer, företagare och offentlig verksamhet. Tillsammans går det att åstadkomma en förändring!