• Saga Manby

Vegopaj med tofustanning


Vegopaj med tofustanning

Här är ett recept på en vegopaj som går att variera efter smak och tycke! Pajdegen och tofustanningen är en bra grund som du kan använda till olika fyllningar. Varför inte utesluta vegofärsen och addera mer grönt? Eller byta ut den mot bitar av rökt tofu eller fetaost?


PAJDEG

1/2 dl gurt eller kvarg

50 g mjölkfritt margarin

3 dl fullkornsmjöl

2 msk kallt vatten


TOFUSTANNING

200 g hård tofu

2 dl vegodryck

Salt och peppar

1-2 msk näringsjäst (kan uteslutas)


FYLLNING

Ca 300 g vegofärs

1-2 msk rapsolja

1 buljongtärning (jag hade umami smak)

1 stor gul eller röd lök

2 klyftor vitlök

1 paprika 1/2 förpackning champinjoner

1/2 zucchini

1 msk tamari soja (eller annan soja)

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk timjan

Örtsalt samt ev. Salt och peppar

För lite hetta addera lite sriracha eller sambal oelek


GÖR SÅ HÄR:

Pajdeg: Knåda rumsvarmt smör med mjöl. Addera sedan gurt/kvarg samt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet medans du steker innehållet.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning: Hetta upp en två stekpannor med lite rapsolja. I den ena steker du vegofärsen tillsammans med 1 buljongtärning och soja. I den andra steker du vitlök och lök tills det fått lite färg, addera sedan hackade champinjoner samt kryddor och stek tills de fått en härlig färg. Addera zucchini, paprika och vitvinsvinäger och stek på allt ihop lite kort tillsammans. Smaka av med örtsalt, salt och peppar och ev. sriracha eller sambal oelek om du vill ha lite hetta! Blanda ihop innehållet.

Täck en hög form med löstagbara kanter med ett bakplåtspapper. Kavla ut pajdegen och lägg i pajdegen/tryck ut längst botten och kanter. Häll i fyllningen.


Tofustanning: Blanda alla ingredienser till stanningen med en stavmixer eller matberedare. Häll stanningen över pajfyllningen. ”Skaka” lite så att det rinner ner i mellan fyllningen.


Grädda i ugnen, 200 grader i ca 40 minuter, tills stanningen blivit tillräckligt fast.

Servera tillsammans med en god sallad.


Smaklig måltid! <3

Tips! Gör du dubbelt med fyllning så kan hälften användas till andra matlådor och addera pasta, havreris eller andra gryn.


© Copyright Hållbar Hälsovård
  • Hållbar Hälsovård Youtube
  • Hållbar Hälsovård LinkedIn
  • Hållbar Hälsovård Facebook
  • Hållbar Hälsovård Instagram

Uppsala, Sverige