top of page

Vegochili


En enkel vegochili passar väl bra så här i maj när det är regnrusk och kallt! Detta är en klimatsmart rätt som bidrar med ca 0,3 kg CO2e/portion inkl tillbehören (Koldioxidekvivalenter, CO2e används för att visa vilken påverkan maten har på klimatet och för att hålla oss inom planetens gränser bör inte ett huvudmål bidra med mer än 0,5 CO2e/portion eller en veckas måltider med 11 kg CO2e/vecka). Läs mer om matens klimatavtryck här eller på WWF som har mycket intressant information.

För dig som får i dig för lite fibrer är denna rätt också kanon då en portion med tillbehören innehåller ca 19 gram fibrer (dagrekommendationen är att minst äta 25-35 g)!


Enkel chili

2 gula lökar

2-3 vitlöksklyftor

Ca 2-3 morötter (200 g)

1 msk rapsolja

1 msk spiskummin

1 tsk paprikapulver 1 msk balsamvinäger eller vitvinsvinäger

2 msk tomatpuré

300 gram vegofärs

1 tärning umami- eller grönsaksbuljong 1 msk soja/tamari

1 burk krossade tomater

2 dl vatten

En skvätt sriracha eller sambal oelek

1 burk vita eller svarta bönor (eller 1-2 dl torra, blötlagda och kokta).

Till servering: Förslagsvis tunt skivad rödkål och majs (eller rotfrukter/grönt i säsong) som vänds i lite vinäger och rapsolja samt ett grovt surdegsbröd eller rågbröd med lite smör.


Smaklig måltid!


Comments


bottom of page