Vegetarisk moussaka


En fjärdedel av klimatpåverkan från svenska hushållen kommer från maten vi äter. Den största delen från konsumtion av animaliska livsmedel som kött och mejeriprodukter. Genom att göra om vardagsfavoriterna kan måltidens klimatavtryck minska rejält. Här är en moussaka som gjorts vegetarisk med sojafärs och ostsåsen har bytts ut till en frösås.


Moussakan är toppad med lite ost, den kan uteslutas för en hel veganskt variant eller bytas till en vegansk ost.


Ingredienser

2 st aubergine

0.5 tsk salt

2 st gul lök

3 st klyftor vitlök

2 msk rapsolja

400 gram vegofärs

1-2 krm kanel

1 krm chiliflakes

1 tsk torkad oregano

2 tsk balsamvinäger

390 g krossade tomater

1 dl vatten

3 msk tomatpuré

2 msk grönsaksbuljong

1 krm salt

1 krm svartpeppar

Riven ost, ca 1 dl (kan bytas ut mot vegansk ost för ett helt veganskt recept)


Frösås

2 dl solrosfrön

4 dl havredryck

Salt och peppar Ev. lite näringsjäst


Sallad till servering.

Gör så här

Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15-30 minuter.


Sätt på ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare i ca 5 minuter. Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och grönsaksbuljong/fond. Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna tills de fått lite stekyta.


Gör frösåsen: Torrosta solrosfrön i en stekpanna. Mixa dom i en mixer/med mixerstav till ett slätt mjöl, tillsätt sedan havredryck och mixa en stund till. Smaka av med lite salt och peppar.


Ta fram en ugnsform och varva frösås, aubergineskivor och vegofärssås. Toppa med frösås och riven ost (för vegansk variant väljer du bara en vegansk ost). Gratinera i ugn i ca 40 min ⏲ Servera med en sallad, gärna grönsaker/rotfrukter i säsong.


Psst! Denna passar perfekt i matlådan då den blir ännu godare när den fått stå en dag eller två.