- Saga Manby
Vegetarisk lasagne med sojafärs
Lasagne är enkelt att göra och passar perfekt i matlådan tycker jag! Detta recept är baserat på en klassisk lasagne men är en laktovegetariskt alternativ. Byter du ut osten mot en vegansk ost får du ett helvegetariska recept.
Ingredienser
2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gram vegofärs 1 msk rapsolja 4 msk tomatpuré 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin 400 gram krossade tomater ½ dl vätska (växtbaserad dryck eller vatten) 2 buljongtärning Salt och peppar 12 lasagneplattor Sås ½ dl valfri fraiche 6 dl växtbaserad dryck eller mjölk 2 msk växtbaserad flytande margarin 2 msk fullkornsmjöl Salt och peppar
50 gram ost till topping Sallad till servering
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och färs i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa på en stund. Riv morötter och tillsätt det i färsröran tillsammans med kryddor, krossade tomater, buljongtärning och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Gör såsen: Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar samt eventuellt lite örtsalt och näringsjäst för den som vill.
Varva sås, lasagneplattor och färssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ett lager riven ost. Sätt in i ugnen i ca 35-40 minuter.
Gör en sallad på grönsaker och rotfrukter i säsong och servera till lasagnen.
Vegansk? Använd en vegansk ost och fraiche.
Närings- och klimatberäkningar
Totalt för receptet (exkl. sallad): 2753 kcal, 2,07 kg CO2e. Beräknat på 6 portioner, 460 kcal/portion. 0,35 kg CO2e/portion. 23 g protein, 55 g kolhydrater, 14 g fett varav 3 gram mättat fett. 9 gram fibrer.
(Klimat- och näringsberäkningarna är gjorda med havrefraiche och sojadryck samt 20 gram parmesan och 30 gram 26 % ost)