top of page

Veganska pannkakorDessa veganska pannkakor är en favorit här hemma! De är gjorda med en bas av havredryck och kikärtsspad (aquafaba).

Aquafaba kan du använda till både bakning och matlagning. 3 msk ersätter ett ägg och kan användas till t.ex. maränger, topping till muffins och paj, mousse, aioli och mycket annat! Så nästa gång du äter kikärtor se till att du tar vara på spadet!

Läs mer om vad du kan göra med Aguafaba på MittKök eller här (engelska recept).

Veganska pannkakor, ca 12-15 st

Ingredienser: Kikärsspad från 1 st 400 g tetra kikärtor (gärna ekologiska)

5 dl ekologiskt vetemjöl (jag brukar byta ut 2 matskedar mjöl mot 2 msk havre- eller vetekli för höger fiberhalt och även byta till 1 dl grahamsmjöl+4dl vetemjöl)

8 dl havredryck eller annan vegetabilisk dryck.

Ca 1 tsk salt

Mjölkfritt smör till stekning


Tips! Vill du göra pannkakorna ännu mer matiga och näringsrika kan du mixa ner 1/2-1 paket linser på tetra i smeten. Mixa då dom tillsammans med kikärtsspadet tills de lösts upp lite.


Gör så här: 

Mät upp mjöl och salt i en bunke och rör om.Klipp av ett hörn på kikärtsförpackningen och häll ut spadet i en annan bunke. Blanda ihop spadet med 2 dl av havredrycken.Blanda sedan samman mjölet med vätskan och vispa ordentligt för att få bort klumpar.Blanda därefter i resterande havredrycken och vispa ordentligt. Har du tid så låt smeten stå i 30 minuter i rumsvärme innan stekning för att få bäst konsistens på pannkakorna (Jag gör det väldigt sällan...) .Värm upp en stekpanna/plättjärn och stek i mjölkfritt smör på medelstark värme (jag brukar köra på 5-6 av 9). Stek ca 2 min (tills kanterna börjat få färg och pannkakan börjat stelna i mitten. Upprepa allt igen tills smeten är slut :)


Servera med önskade tillbehör så som färska bär, banan, sylt, glass eller lite socker!

Komentarze


bottom of page