• Saga Manby

Risgrynsgröt, ris á la Malta och saftsås (vegansk)

En av mina favoriter till julen är risgrynsgröt! Vi brukar äta det till grötfrukost och jag brukar även göra lite extra till ris á la Malta till kvällens julbord.


Här är ett vegansk alternativ både när det gäller risgrynsgröt och ris á la Malta. Till det finns även recept på en saftsås.


Vegansk risgrynsgröt (8 portioner)

4 dl grötris (rundkornigt ris)

8 dl vatten

2 kanelstång

1 tsk salt

ca 14 dl växtbaserad dryck t.ex. havre, soja eller mandeldryck

Till servering: strösocker, mald kanel, en klick smör, skållad mandel.

Gör så här:

Blanda ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt den växtbaserade drycken och rör om. Koka upp och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 40 minuter. Servera! (Spar en del till ris á la maltan också!)


Ris á la Malta (veganskt recept)

6 portioner


Ingredienser

6 dl färdigkokt, vegansk risgrynsgröt

2 dl vispbar sojagrädde

1-2 msk florsocker

1/2-1 msk vaniljsocker/vaniljpulver


Gör så här: Vispa sojagrädden till ett fast skum, använd elvisp för enkelhetens skull. Vänd ner sojagrädden i den kalla gröten. Smaka av med vaniljpulver eller flour/eller vaniljsocker. Servera ris à la maltan med rårörda bär, apelsinklyftor eller saftsåsen nedan!


Saftsås

3 dl, ca 3 portioner


Ingredienser: 2 dl valfri röd saft (välj en med sötningsmedel om du inte vill ha med de extra kalorierna)

3 dl vatten

1,5 msk potatismjöl

1-2 dl färska eller frysta bär t.ex. jordgubbar eller hallon. (kan uteslutas om man vill).


Gör så här:

Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar. Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall.

Obs! Såsen ska bara puttra upp lite, inte koka för då blir såsen tunn igen.