top of page
  • Saga Manby

Vegansk ostkakaSedan jag börjat äta växtbaserat har det varit en sak jag varit riktigt sugen på. Ostkaka - av alla saker! Efter nästan två år gjorde jag äntligen en variant! (Suget kan alltså inte varit så stort...) Här är receptet som jag utgick från, jag hittade det på Kakboken. Det blev gott men smakade lite mer som en grötpudding och suget efter en bra ostkaka består.


Nästa gång ska jag testa ett recept som jag har sett i boken "vego i världsklass" och se hur det är! :) Har du ett bra recept tipsa gärna!


Recept 1½ dl grötris

5 dl vatten

1 krm salt

½ dl sötmandlar

3 st bittermandlar

3 dl sojagrädde (eller annan växtbaseradgrädde)

2 msk socker

2 msk majsstärkelse

2 msk vetemjöl (mål du inte gluten kan du addera 2 msk majsstärkelse istället)

½ tsk bakpulver

½ dl sojagrädde (eller annan växtbaserad grädde att pensla kakan med)

+ Ytterligare grädde samt sylt till servering.


  • Koka upp grötris med vatten och salt och låt koka på svag värme 30-45 minuter och tag av plattan. (När jag ändå skulle koka grötris så passade jag på att koka upp extra gröt som jag kokade enligt anvisning på förpackningen då risgrynsgröt är populärt hos barnen).

  • Hacka, riv eller mal mandlarna.

  • Rör ihop grädde, socker, majsstärkelse, vetemjöl och bakpulver. Vänd ner mandlarna, risgrynsgröt och rör om ordentligt. (jag skulle till och med kunna tänka mig att mixa/mosa gröten lite så att själva grötkornen försvinner för mindre känsla av gröt-pudding).

  • Lägg över i en smord form, pensla över grädden och grädda i 25-30 minuter i 225°C, sänk därefter temperaturen till 175°C och grädda i ytterligare 30-35 minuter.


Godast enligt mig är att servera kakan ljummen med sylt och vispad grädde som med en klassisk ostkaka! :)

Comments


bottom of page