top of page
  • Saga Manby

Vad får dig att må bra?


Det här är mitt "happy place". Skogen, att vara ute i naturen. Mitt ställe att tanka energi, att slappna av. Att bara vara, utan krav på prestation.


Med allt som händer i världen och den påverkan det har på våra dagliga rutiner, vårt arbete och på vår livsstil är det lätt att tappa bort sig själv och att glömma bort sin egen hälsa och att prioritera det som får dig att må bra. 


Man orkar helt enkelt inte med det också mitt i allt annat. Jag tror dock att det är extra viktigt att komma ihåg sig själv stunder som dessa och att göra sånt man mår bra av för att orka med allt annat.


När det som nu, när det är mycket och när saker vänds upp och ner så är mitt råd att försöka hitta ENKLA, små rutiner och stunder som hjälper dig att må bra <3 Vad du mår bra av vet du bäst själv, men här är några punkter som jag försöker prioritera och som jag vet att jag mår bra av. 


Dagsljus - Att vara ute en stund under dagen när det är ljust ute. Att exponeras för dagsljus gör att jag sover bättre och mår bättre! 


Naturen - Skogen och naturen har en helt fantastisk effekt på mitt välmående! Den inger ett lugn och harmoni och är mitt ställe både för att tanka energi och för att slappna av. 


Rörelse och träning - Jag försöker prioritera rörelse och träning i olika form och baserar det på min dagsform. Ibland hemmaträning med kroppsvikt, några vikter eller med mitt nya TRX-band. Älskar det! Men det kan även vara lugna promenader, att jogga i skogen, att springa när barnen cyklar eller att spela roliga spel där jag behöver använda kroppen (jag kan rekommenderar Ring fit adventure eller just dance till nintendo switch - garanterat både roligt och ett bra träningspass!) 


Näringsrik mat - Ibland tappar jag helt  lusten eller saknar orken för matlagning. När det är mycket annat och jag är stressad så blir jag sugen på allt möjligt och äter mer än jag behöver och inte alltid det min kropp eller jag mår bra av. Då försöker jag tänka “back to basic” och påminner mig om att inte krångla till det. Jag utgår från lättlagad mat, jag gör större portioner och använd samma bas flera dagar. (Mer tips om detta  kommer i ett annat inlägg!). Och jag påminner mig själv om att man behöver inte alltid äta lagad mat 2 gånger/dag, det går fint med “frukostmat” och det finns även bra färdigmat i affärerna för de gånger jag inte alls har ork eller lust att laga något själv.Stunder för återhämtning - För mig är det otroligt viktigt att prioritera återhämtning speciellt när det är mycket annat som händer. Just nu är skogen mitt “happy place” och jag är så tacksam att ha den nära inpå där jag bor. Jag lyssnar även på guidad avslappning där jag hittat några favoriter på spotify. Men det kan också vara att läsa en bok eller att göra vardagliga saker lite lugnare och mysigare genom att t.ex. tända ljus och sätta på musik när jag ska ta en dusch eller att ta ett glas vin och lyssna på min favoritmusik när jag lagar mat. Små sakaer som förgyller vardagen och mitt mående!

God sömn - De flesta dagarna har jag en kvällsrutin för att bidra till en bättre sömn. Efter kl. 20 använder jag ingen skärm utan läser en bok och dricker en kopp te. Det är dock inte alltid jag gör detta, som nu när vi hittat en ny serie som jag och min man kollar på varje kväll, ett avsnitt i alla fall.  Men även det ger mig energi och är en stund som jag då väljer att prioritera. 


Förhållningssätt - Det är inte alltid saker blir som man tänkt sig, förutsättningarna förändras, livet “händer” och lusten försvinner. Så är det i livet till och från. Jag försöker att  inte vara för hård mot mig själv när det blir så. Jag påminner mig själv om vad jag mår bra av och försöker prioritera tid för de sakerna - för jag vet att i längden kommer allt annat fungera ännu sämre om jag inte gör det. 


Fundera på vad som får dig att må bra och försök prioritera detta, speciellt i stunder som dessa när annat kan vara svårt att påverka. Det kommer göra dig gott! 


Ta hand om dig själv och varandra! <3 
Comments


bottom of page