top of page

Värmebölja och vätskebrist!Vilket fantastiskt sommarväder vi har just nu! Jag njuter av det varma vädret även om det lite svårt att sova på nätterna. Med värmen kommer även en risk för uttorkning och vätskebrist så här kommer några påminnelser för att minska risken för det!

  • Drick extra mycket vatten - vänta inte på att törsten ska komma.

  • Ät mat med mycket vatten i t.ex. frukt, bär och grönsaker. Varför inte göra en god fruktsallad eller en smarrig smoothie till mellanmålet?

  • Undvik alkohol som ökar risk för vätskebrist och gör det svårare att upptäcka symptom på vätskebrist.

  • Ät lite extra lättsaltad mat då vi förlorar salt när vi svettas (många av oss äter redan långt över rekommendationen på max 6 g salt/dag (en tsk). Är du en av dom som bör du inte lägga till mer då för mycket salt kan leda till förhöjt blodtryck vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

  • Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att stänga alla fönster och dra ner persienner eller gardiner.

Vissa är extra känsliga mot värmen däribland finns småbarn, äldre, kraftigt överviktiga, du med hjärt-kärl och lungsjukdom, diabetes eller njursjuka, gravida, mentalt eller fysiskt funktionshindrade samt ensamboende. Även du som äter vissa mediciner kan påverkas mer och bör vara extra försiktig!


Med dom påminnelserna hoppas jag att ni är många som kan njuta av värmen och solen!

Comments


bottom of page