top of page

Sparris- och potatissallad


Njut av en kall potatissallad! 

En kall potatissallad passar perfekt till sommarens grillkvällar! Kall potatis är dessutom en bra källa till resistent stärkelse som är nyttigt för våra tarmbakterier. Stärkelsen ger även mättnad, minskar risken för tarmcancer och motverkar inflammation. För diabetiker och andra som behöver tänka på sitt blodsocker kan kall potatis vara ett bra alternativ då GI-värdet i potatisen är lägre när potatisarna har kylts ner vilket bidrar till lägre blodsockersvar. Om du dessutom har i lite vinäger i potatissalladen så ökar mängden resistent stärkelse! Resistent stärkelse finns även i omogna bananer, fullkornsbröd, gryn, baljväxter, havre och råris.


Obs! Ha i åtanke att blodsockersvaret också påverkas av andra faktorer som exempelvis fiberinnehåll, typ av kostfiber, livsmedlets struktur, värmebehandling, hur finfördelade livsmedlen är, samt hur sammansättningen ser ut mellan kolhydrater, fett och protein. Det är alltså helheten som har betydelse och inte enskilda egenskaper!


SPARRIS- OCH POTATISSALLAD (ca 4 portioner) 

Ingredienser: 12 st färskpotatisar eller små potatisar  250 gram färsk sparris.  100 gram salladsmix, blandade salladssorter 1 msk fransk senap  1 msk olivolja (extra jungfruolja) 1 msk Vinäger (t.ex. vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger) 

Gör så här: 1. Borsta, skölj och koka potatisen mjuk i saltat vatten.  2. Skär bort ca 2 cm av nedre delen av sparrisen så bara den spänstiga delen är kvar. 3. Koka upp saltat vatten och förväll sparrisen i ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Låt rinna av. 4. Blanda samman dijonsenap, olivolja, vitvinsvinäger, vatten, salt och peppar i en stor bunke. 5. Dela potatisen och vänd ner den i dressingen. 6. Blanda i sparris och salladsblad i samband med serveringen.

Servera salladen som ett tillbehör till grillat, vegobiffar, lax eller liknande.

Ett recept på goda vegobiffar gjorda på formbar färs hittar du här! 

Näringsvärde per portion: 174 kcal 5,2 gram protein  3,8 gram fett  26,9 gram kolhydrater

Comments


bottom of page