top of page
  • Saga Manby

Sänk kraven inför julen


I jakten på den perfekta julen är det lätt att vi skapar en stor stress och att vi tappar bort oss själva och det vi är ute efter. Många jag pratar med har ofta höga krav på sig själva och det är lätt att ta på sig för mycket - inte bara när det kommer till julen. Många skapar en hälsostress med målsättningar och höga krav på sig själv som istället för att hjälpa stjälper.


Jag vill här dela med mig av några tankar och tips inför stundande julhelg med förhoppning om att kunna bidra till att skapa en mer kravlös jul!


Prioritera, planera och förbered

Fundera på vad som är viktigt för dig och dina nära, prioritera det och välj bort annat. Fundera på hur du vill må på julaftonsmorgonen samt vad som är viktigt för att du ska må bra och ladda dina batterier under julen. Planera och gör saker som går i förväg. Gillar du att laga mat och vill göra det kan det vara bra att sprida ut arbetet och att göra det i god tid. Gör det till trevliga stunder med julmusik och trevligt sällskap. Handla mat och julklappar online och slipp stressen och köerna i affärerna.

Glöm perfektionen och sänk ambitionsnivån och kraven. December är för många en stressig månad men mycket som ska avslutas på jobbet och aktiviteter för barnen. Är det realistiskt att även hinna med allt du tänker för julen? Fundera på vad du kan välja bort och hur du vill prioritera. Sänk kraven, fundera på vart du istället kan lägga ribban och vad du vill hinna med. Försök vara realistisk och ta hjälp av andra.

Minska ner

Minska mängden julklappar och fokusera på att umgås istället. Vi brukar t.ex. köra ett julklappsspel där alla köper en present för en billig peng (t.ex. 50 eller 100 kr) som vi tävlar om. På så sätt får alla en present och vi har en kul stund tillsammans. (Se reglerna till spelet längre ner om du vill prova på spelet i jul!)

Ta hjälp! Ska ni fira jul med andra, fördela arbetet och ansvarsområdena. Planera tillsammans och hjälps åt. Passa varandras barn eller hitta på saker tillsammans, det blir oftast både enklare och roligare!


Prioritera träning, rörelse och dagsljus Prioritera träning och ta tid för sådant som du mår bra av, kanske att läsa en god bok och att umgås och ha kvalitetstid med varandra! Se till att få dagsljus och planera aktiviteter så att du kommer ut då det är som mest ljus ute, det gör stor skillnad för måendet. Försök vistas ute i naturen och bara ”var” utan krav på träning eller prestation.


Ät och drick med måtta Det är klart att du ska njuta av julen och dess godsaker men försök att göra det med måtta. Ät av det du verkligen gillar och inte av allt.


Med förhoppning om att bidra till en mer kravlös och härlig jul!

/Saga Manby
För dig som är sugen på julklappsspelet, här är reglerna!

Julklappsspelet

Alla köper en present (för ca 50 kr/person) samt en extra present per familj.


Bestäm en tid hur länge ni vill hålla på. Lite beroende på hur många ni är så kan det variera, mellan 45 min-1 1/2 h. Antingen slutar folk innan (när man får en 6a) eller så avslutas spelet när tiden är slut.


Lägg julklapparna i en hög. Slå tärning om vem som ska börja, den som får högst siffra får börja spelet och slå tärningen. Gå medsols och låt alla slå tärningen.


Om tärningen visar…

1 - byt paket med vem som helst (ditt val) eller ta en från högen 2 - byt med personen till höger

3 - byt med personen till vänster

4 - öppna paketet

5 - sno paket (från högen eller någon som har två paket)

6 - behåll paketet och gå ur spelet eller stanna i spelet.


Comments


bottom of page