• Saga Manby

Krämig rotfruktssoppa



En riktig god och krämig rotfruktssoppa. Passar fint att servera med t.ex. stekt tofu, rödbetsröra, fetaost eller någon annan topping. T.ex. de du hittar här.

Rotfruktssoppa, ca 4 portioner


Ingredienser

1 lök 2-3 tsk timjan eller rosmarin

1-2 msk rapsolja 500 g palsternacka

4 dl valfri mjölk/vegetabilisk dryck (jag hade sojadryck)

Ca 4-6 dl vatten

2 buljongtärningar (jag hade umami, men grönsaksbuljong passar också fint) 2 förpackningar kokta stora vita bönor (ca 380 g/förpackning)

Salt och peppar


Gör så här

Stek lök och timjan/rosmarin i rapsoljan i en gryta eller kastrull tills det fått lite färg och löken börjat mjukna. Hacka palsternackan (du kan ugnsrosta den om du vill en stund på 175 grader, dock inget måste!)

Lägg i palsternacka i grytan häll sedan på mjölk och därefter vatten så att det täcker palsternackan. Låt småputtra tills palsternackan mjuknat och addera sen bönorna och värm upp dom, mixa sedan soppan med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Är soppan för tjock adderar du mer vätska, är den för tunn så koka ner den ytterligare.


Servera förslagsvis soppan med pumpafrön eller stekt tofu. (Eller varför inte som på denna bild med en röra på ugnsrostade rödbetor och fetaost)