top of page
  • Saga Manby

Potatis- och jordärtskockssoppa med matiga tillbehör




Jag älskar verkligen soppor av olika slag! Extra gott tycker jag det är så här års när det är kallt ute! Häromdagen gjorde jag en soppa som jag gillade skarpt!


För att göra soppan mer matig så gjorde jag även tre sorters tillbehör till den; Marinerad tofu, torrostade kikärtor och pumpafrön. För att tofun ska bli extra smakrik kan du lägga den i marinad innan du börjar med soppan eller en stund innan. Jag höftar ju alltid lite med kryddor och innehåll men på ett ungefär såg receptet ut så här :)

Potatis- och jordärtskockssoppa

1 förpackning frys jordärtskocka (300 g)

Ca 500 g potatis

2 vitlöksklyftor (kan säkert ha det dubbla om man vill!)

1 förpackning kokosmjölk

2 buljongtärningar

1 liten färsk chili, 1 urkärnad

Ca 1 tsk torkad timjan

1 paket silkestofu

Ca 1 liter vatten

2-3 msk vitvinsvinäger

Rapsolja tills stekning

Salt och peppar efter smak

Torkad chili efter smak


Gör så här:

Stek vitlök och chili i rapsolja en stund. Lägg i potatis och jordärtskockorna, vatten, timjan och buljongtärningar och låt puttra tills potatisen är mjuk.

Medan soppan kokar upp och du väntar på att potatisen blir färdig kan du göra tillbehör till soppan för att göra den mer matig (se nedan).


Mixa silkestofun med stavmixer eller matberedare och häll i soppan tillsammans med kokosmjölken och vitvinsvinägern och värmer upp allt. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite torkad chili. Ta soppan från plattan och mixa slät med en stavmixer.


Servera med tillbehören nedan och njut!

Tillbehör 1, Marinerad tofu

1 paket fast tofu.

1 tsk liquid smoke

1 msk tamarind/soja

1 msk sweet chili

Gör så här:

Börja med att blanda soja, liquid smoke samt sweetchili. Jag häller det direkt i en påse, skär upp tofun och låter den marinera där en stund. Häll ut innehållet i en stekpanna och stek tills vätskan försvunnit och tofun fått en lite hårdare yta.


Tillbehör 2, torrostade kikärtor

1 paket kikärtor

1 tsk curry

flingsalt

paprikapulver eller chilipulver

chiliflingor


Gör så här:

Skölj av kikärtorna, blanda kryddor efter smak. Jag brukar ha curry, flingsalt, chili och paprikapulver. Stek i en torr stekpanna tills de torkat eller ha i ugnen, ca 30 minuter.


Tillbehör 3, torrostade pumpafrön

Pumpafrön

Flingsalt

Torrosta tillsammans på medelhög värme.

Servera soppan med alla tillbehören och njut!

bottom of page