• Saga Manby

Panerad tofu med blomkålsmos


Detta är en av mina favoriträtter just nu! Du kan välja att göra en vegansk variant av denna väldigt enkelt. I receptet nedan ser du enkelt vad du behöver byta ut om du väljer det.


Panerad tofu

200 g naturell tofu (fast)

1 dl fullkornsmjöl eller mandelmjöl (eller en mix av båda)

1 ägg (för vegansk variant vispar du upp lite kikärtsspad

1 dl semsamfrön

1 dl panko

curry

0.5 tsk salt


Blomkålsmos/blomkålspurée

1 kg blomkål 2 msk smör 1 dl havredryck 3 % alternativt havregrädde.

finriven parmesan eller näringsjäst för en vegansk variant

salt och ev. lite vitpeppar


Till servering: kokta ärtor, broccoli eller andra grönsaker.


Blomkålsmos - gör så här: Skär blomkål i bitar och ångkoka eller koka mjuk i saltat vatten. Börja under tiden det kokar med tofun enligt nedan... Häll av vattnet från blomkålen och klicka i smör. Tillsätt havredryck och näringsjäst alternativt riven parmesan och mixa till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.


Panerad tofu - gör så här: Skär tofun i 1 cm tjocka skivor. Förbered tre skålar:

En skål med valfritt mjöl.

En skål där du blandar sesamfrön, panko, curry och salt.

En skål där du vispar upp ägg eller kikärtsspad lite lätt. Doppa tofun först i mjöl, sen i ägg/kikärtsspad och därefter i frön/pankoblandningen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun gyllene på båda sidorna. Låt rinna av på hushållspapper. Koka upp broccoli, gröna ärtor eller gör en sallad att servera till.