top of page
  • Saga Manby

Nyårslöften och målsättningar


Inför det nya året funderar många på nya vanor och livsstilsförändringar ofta med målet om en bättre hälsa och ökat välmående. Många av dessa funderingar mynnar ut i nyårslöften av olika slag - löften som till största delen tyvärr bryts inom kort.


Men hur kommer det sig att det är så? Ofta har man höga målsättningar och går ut för hårt. Ofta missar man att göra förarbetet som krävs när det kommer till målsättningar och att skapa en handlingsplan.


Jag arbetar med att skapa hållbara livsstilsförändringar och är en hjälp på vägen till en hälsosam livsstil som passar just dig och vill ge några tips på vägen…


Satsa på en förändring som är hållbar över tid istället för nyårslöften, dieter eller en quick-fix. Fokusera på att hitta en balans, utan förbud och måsten/tvång. 90/10 brukar jag prata om, eller för vissa kan det vara 80/20 vilket handlar om att ge kroppen och dig 80-90% bra saker som kroppen behöver i form av bra näring och ha utrymme för 10-20 % övrigt som kanske är sånt du gillar men som nödvändigtvis inte bidrar med så mycket bra för kroppen.

Börja där DU är - inte där du vill vara Sätt målsättningar utifrån ditt nuläge och där du är nu. Tränar du inte alls och går ut för hårt från början så finns risken att du ledsnar.

Byt ut ett beteende mot ett annat. Att bara sluta med ett beteende eller en vana är oftast svårt. Fundera på vilka ovanor du vill förändra och vad du skulle kunna göra istället.


Skapa en medveten Om dig själv, dina styrkor och utvecklingsområden, om maten du äter, om effekten av dina val. Hitta det som fungerar för dig och våga prova på olika alternativ för att se vad du mår bra av och vad du gillar. Du kan inspireras av andra men försök att bara jämföra dig med dig själv och utgå från dina förutsättningar.

Hitta ditt ”varför” och vem du vill vara Varför vill du göra förändringen? Fundera på vem du vill vara och vilka egenskaper och vanor den personen har. Var tydlig i din beskrivning av dig själv och visualisera hur du mår, vad du gör när du är den du vill vara.

Välj dina tankar

Vad vi tänker påverkar vårt beteende i stor utsträckning. Fundera på om dina tankar bidrar till att du tar dig mot dina mål? Om inte, vad kan du byta ut dom mot för att hjälpa dig på vägen?

Var din egen bästa vän! Ofta är våra tankar om oss själva väldigt kritiska - om så är fallet försök tänka på vad du skulle säga till din bästa vän om hen var i samma situation som dig. Skulle det vara lika dömande tankar eller ord då?

Planera och följ upp Avsätt tid för planering, målsättning och tid för reflektion. Se inte bara till målet utan på vägen dit och kom ihåg att ”klappa dig själv på ryggen för både stora och små framsteg.

Nya vanor tar tid. Låt det göra det. Har du gått upp i vikt över tid eller inte tränat på flera år så sker en förändring oftast inte på ett par veckor eller månader. Nya vanor tar tid att skapa och resultat kommer oftast med tid. Ha tålamod, se till både stora och små framsteg

Så, varför inte sätta ett nyårslöfte om att ge dig själv tid? Tid för planering, tid för reflektion. Fundera på hur du vill må? Hur vill du att din vardag ska se ut? Vad behöver du göra för att komma dit? Gör en handlingsplan - bryt ner planen till mål och delmål och bestäm vilka aktiviteter du ska göra för att ta dig dit, ett steg i taget.

Och känner du att du behöver ett bollplank och hjälp på vägen?

Boka in en konsultation med mig och berätta om dina målsättningar och dina tankar så berättar jag mer om hur jag kan hjälpa dig på vägen. Boka gör du enkelt via ”boka nu-knappen” på Facebook eller på hemsidan!

Med önskan om att hjälpa dig hita en förändring som är hållbar över tid! /Saga Manby

Comments


bottom of page