top of page

Mat i säsong juli-septemberVälkommen juli!


Och välkommen en mängd av svenska frukt och grönsaker som är i säsong!


I säsong i juli-september hittar du bland annat blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål och zucchini. Likaså är europeiska grönsaker som mangold och paprika i säsong.

Även svensk frukt och bär som rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon och päron är alla i säsong juli-september. Även europeiska frukter som melon, nektarin, persika är i säsong denna period.

Mat i säsong kräver mindre energi att producera, smakar oftast mer och innehåller mer näring. Dessutom är de ofta billigare! Köper du svenskt/närproducerade varor är det även mer klimatsmart då det inte kräver transport i samma utsträckning.


Recept med råvaror i säsong Här hittar du recept på en god rätt med panerad tofu och blomkålsmos eller varför inte göra en god indisk linsgryta med blomkål i eller en sparris- och potatissallad till kvällens grillning? Till mellanmål kan du göra en god smoothie med bär och frukt som är i säsong.


Tips för mer info!

Det finns även mer grönsaker, kryddor och annat i säsong, på Äkta vara har dom en säsongsguide med olika listor som jag tycker är bra!


Källor: Naturskyddsföreningen, Äkta Vara.

Comentários


bottom of page