top of page

Linsgryta med umaminycklar


Med kunskapen om umaminycklar kan du på ett enkelt sätt förbättra smaken på en maträtt. Umaminycklarna kan även bidra till en minskad användning av salt då andra smaksättare används vilket är viktigt då många av oss äter för mycket salt och skulle må bra av att minska saltmängden.

För att illustrera detta delar jag två recept här, ett på en enkel (rätt tråkig) linsgryta och ett recept där linsgrytan har justerats med hjälp av ett par umaminycklar. Förutom att bidra med smak så bidrar de valda umaminycklarna även med olika textur och en annan matupplevelse tack vara det.

På bilden ser du båda linsgrytorna, orginalreceptet och receptet där umaminycklar tillsattes i form av tomatpuré, picklade rödlök, soja fraîche och umamibuljong. Vilken skillnad det blev på de olika rätterna! Med umaminycklarna fick rätten ett rejält lyft och det blev en riktigt god och enkel linsgryta som jag kan rekommendera!

Även den lite tråkigare linsgrytan fick sig ett rejält lyft genom att servera den med lite sojafraiche och picklade rödlök vilket visar på att även små förändringar kan höja smakupplevelsen på en maträtt rejält! För mer info om umaminycklar, kika in detta inlägg.


Linsgryta med umaminycklar (2 portioner)

1 finhackad gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

0,5 msk rapsolja

1 msk tomatpuré

200 gram färska Romantica tomater

1 dl umamibuljong (red 1 buljongtärning eller en msk buljong med 5 dl vatten och ta en deciliterl av buljongvattnet)

1 dl röda linser

1 krm salt

nymalen svartpeppar

6 svarta oliver

Tillbehör: soja fraiche, picklad rödlök, färsk persilja.

Gör så här Stek lök och vitlök i rapsoljan. Tillsätt tomatpuré och stek en liten stund till. Dela tomaterna, tillsätt dem och låt koka i ca 5 min. Tillsätt umamibuljong och lägg i de sköljda linserna. Tillsätt salt och peppar och låt allt koka i ca 10 min. Smaka av och lägg skivade eller hela oliver ovanpå såsen vid servering. Toppa med vegansk gräddfil, picklad rödlök och färsk persilja.

Servera grytan som den är eller med haveris eller ett gott surdegsbröd.

"Orginalrecept linsgryta"

1 finhackad gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

0,5 burk krossade tomater

1 dl grönsaksbuljong

1 dl röda linser

¼ tsk salt

nymalen svartpeppar

6 svarta oliver

Gör så här Koka lök, vitlök och krossade tomater i ca 5 min. Tillsätt grönsaksbuljong och lägg i de sköljda linserna. Tillsätt salt och peppar och låt allt koka i ca 10 min.

Smaka av och lägg skivade eller hela oliver ovanpå såsen vid servering.

Comments


bottom of page