Lasagne är en av mina favoriträtter och de går verkligen att variera i oändligheter och det passar perfekt i matlådan också!
Detta är en vegetarisk lasagne med sojafärs och linser. Vill du ha en vegansk variant byter du ut osten till en vegansk ost eller utesluter den från receptet.
Detta recept är en krämig lasagne med både fraiche och en bechamelsås och med näringsjäst för att få den där goda umamismaken. Näringsjästen kan självklart uteslutas om du inte har det hemma eller ersättas med en skvätt tamari/soja eller lite brynt scharlottenlökfond.
Ingredienser 1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
300 g sojafärs
2 dl okokta linser (gröna eller röda)
2 morötter
2 dl vatten
2 dl valfri fraiche
2 tsk basilika
2 buljongtärningar
Örtsalt + peppar
9 lasagneplattor
50 g riven ost
Såsen
6 dl växtbaserad dryck eller mjölk
2 msk valfritt mjöl
2 msk matfett (jag brukar använda flytande från Becel som är veganskt)
Örtsalt
2 msk näringsjäst
Lite muskotnöt
Gör så här Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluftsugn). Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna. Hacka lök och vitlök och bryn den i oljan. Tillsätt sojafärs och bryn tillsammans med löken. Skölj av linserna och koka upp i vatten tills de är al dente (lite tuggmotstånd), skölj sedan av linserna. Skala och riv morötterna, tillsätt morötterna samt krossade tomater, buljongtärningar, fraiche och vatten och låt färsröran koka upp. Tillsätt linserna och krydda färsröran med basilika eller andra gröna örter, örtsalt och peppar.
Såsen: Häll 2 msk flytande margarin eller annat smör i en kastrull och bryn kort, tillsätt mjöl (jag använder fullkornsmjöl) och vispa runt snabbt så att det inte bränner fast. Tillsätt vätskan och rör om. Låt koka upp tills såsen tjocknar till sig lite. Krydda med örtsalt, salt, näringsjäst (valfritt) och muskotnöt. Häll lite sås i botten av en ugnsform. Varva lasagneplattor, färsröra och såsen. Avsluta med färsröra, sås och toppa med riven ost. Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter (tiden kan variera beroende på vilka lasagneplattor du använder).
Servera med en god sallad på grönsaker eller rotfrukter i säsong.
Näringsinnehåll per portion
388 kcal 21,4 g protein 16,4 g fett
34 g kolhydrater
Näringsinnehåll per 100 g 144 kcal 8 g protein
6 g fett
12,7 g kolhydrater
Comments