top of page

Indisk dhal - god comfort food



Här kommer ett recept på en indisk linsgryta/dhal. Det var första gången jag lagade en hemma, den blev inte samma nivå som på min favoritrestaurang men ändå bra! ⁣Tycker den blev ännu godare dagen efter då den fått stå och gotta till sig lite! 


Recept, Indisk linsgryta/Dhal⁣


Ingredienser

1 gul lök⁣ 2 msk olivolja⁣ 1 grön chili ⁣ 1 tsk garam masala⁣ 4 dl röda linser⁣ 1 burk á 400 g krossade tomater⁣ 4 dl vatten⁣ salt och peppar⁣ 2 morötter⁣ 3 vitlöksklyftor⁣ 1 msk riven, färsk ingefära⁣ 1 tsk korianderpulver⁣ 1/2 tsk mald spiskummin⁣ 1 krm malen kanel⁣ 1 krm gul curry⁣ 2 dl kokosmjölk (alt. sojamjölk, havremjölk eller grädde)⁣


Gör så här⁣ Finhacka chili, ingefära gul lök och vitlök.⁣ Hacka morötter i lite större bitar. ⁣Värm upp en gryta med oljan och stek allt tills det blir mjukt och börjar få färg. Tillsätt kryddorna och stek vidare tills allt fått färg och doftar gott.⁣ Häll i linserna och låt dem steka med någon minut, häll därefter i vattnet, tomaterna och den grädde/mjölk du har och låt koka i ca 20-30 minuter så att linserna blir mjuka och börjar lösa upp sig.⁣ Häll därefter i limejuicen och spenaten och låt koka tills spenaten mjukat upp sig.⁣

Späd ev. med mer vatten om det blivit för tjockt.⁣ Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer kryddor.⁣


Servera med korngryn eller ris och eventuellt naanbröd samt lite sallad. Jag gjorde även en yoghurtsås med Soyghurt, garam masala, hackad vitlök samt salt och peppar som jag bara blandade ihop.⁣

bottom of page