Här är ett recept på en enkel och klimatsmart vegofärsås som passar perfekt i matlådan!
Ingredienser
1 msk rapsolja
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor, rivna
500 g vegofärs
400 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
0.5 dl gräddbas (havre, soja eller vanlig)
1 tsk torkad oregano
0.5 tsk peppar
1 tsk salt
Tillbehör
280 g pasta (okokt)
1 tsk rapsolja
Salt
Rivna morötter och vitkål
Vinägrett (1 msk rapsolja, 1 msk vitvinsvinäger, örtsalt, peppar)
Gör så här
Stek lök, vitlök och vegofärs i olja i en het stekpanna under omrörning. Tillsätt krossade tomater, gräddbas, buljong, oregano, salt och peppar. Låt småkoka 10-20 minuter. Späd eventuellt med lite vatten. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och riv under tiden morötter och vitkål och blanda ihop vinägrett.
Servera allt tillsammans!
Variation? Addera linser!
Byt ut en del av vegofärsen mot linser. Antingen färdigkokta på tetra som du sköljer av och adderar när allt puttrat klart och bara värmer upp kort. Eller så använder du okokta linser, beräkna ca 0,75-1 dl okokta linser/portion (Vill du t.ex. ha 50/50 vegofärs och linser ger 250 gram vegofärs och 1,5-2 dl okokta linser).
Skölj linserna och addera dom + extra vätska till färsen och låt småkoka ca 10 minuter tills linserna är al denne. Med mer vätska kan du även behöva krydda på lite extra. Jag gillar att ha i tomatpuré och lite extra örter och eventuellt örtsalt.
Mer grönt?
I en vegofärssås går det att blanda i en massa grönt! Riv morötter och palsternacka, ha i majs, färska tomater, hackade champinjoner eller zucchini. Välj gärna efter säsong.
Comments