top of page
  • Saga Manby

Blötläggning av nötter och fröerNötter, fröer och baljväxter innehåller som de flesta kanske vet en massa nyttigheter men de innehåller så kallade ”antinutrienter” av olika slag som är ett skydd som växter utvecklat som ett sorts skydd för att kunna växa och forftplanta sig. Dessa kan bl.a. binda olika näringsämnen och därmed hindra kroppens upptag av bl.a. kalcium, magnesium, zink och järn. Exempel på antinutrienter är lektiner, fytinsyra, oxalater och goitrogener.


För att ta bort eller minska mängden antinutrienter i olika råvaror så är tillagning på olika sätt ofta effektivt och spelar en viktig roll för att minska mängden antinutrienter i maten. Det kan göras genom blötläggning av baljväxter, nötter och frön samt tillagning som att koka, tryckkoka eller ångkoka grönsaker och bönor.


Bönor och linser är exempel på andra nyttigheter som innehåller antinutrienter främst i form av lektiner. Lektinerna kan orsaka illamående, magont och kräkningar men om du blötlägger bönorna/linserna så försvinner en del av lektinerna medan de vid kokning förstörs. Vid groddning så minskar även mängden lektiner.


Jag blötlägger ofta men inte alltid. T.ex. försöker jag blötlägga det jag äter dagligen, som t.ex. pumpafrön till havregrynsgröten. Jag försöker också blötlägga lite större mängder så att jag inte behöver göra det lika ofta.


Olika nötter och fröer ska blötläggas lite olika tider, nedan ser du en lista på detta samt tips på hur du kan göra!


Hur gör man?

  • Skölj nötterna eller fröerna.

  • Lägg dem i en skål, glasburk och täck dom med rumstempererat vatten, använd mer vatten än nötter så att de täcks väl.

  • Häll över lite havssal och täck skålen med en kökshandduk. Undvik direkt solljus men låt stå ljust.

  • Låt nötterna eller fröerna blötläggas enligt tid i listan nedan. Byt gärna vatten under blötläggningen.

  • När blötläggningen är klar, häll av vattnet och skölj nötterna noggrant.

  • Torka på en plåt i ugnen i ca 40-50 grader. Det tar olika lång tid beroende på vilka nötter/fröer du blötlägger.


OBS! Se till att nötterna torkar ordentligt och att det inte är fukt kvar då det leder till att de snabbt möglar. Torkningen kan ta allt från ett par timmar med mindre fröer till 6-10 timmar med större nötter. Förvara nötterna/fröerna i en tätslutande glasburk i kylen.


Du kan även välja att frysa nötterna utan att torka dom och använda vid behov eller att använda dom direkt efter att du blötlagt och sköljt av dom.


Hur länge ska jag blötlägga?

Mandlar: 8-12 timmar

Hasselnötter 4-6 timmar

Valnötter 4 timmar

Cashewnötter 2-4timmar

Pekannöt 4-6 timmar

Solrosfrön 2 timmar

Pumpafrön 5-8 timmar

Sesamfrön 8 timmar


Just cashewnötter blir lite slemmig vid blötläggning. Ska du ha de i en kaka kan de med fördel blötläggas längre tid eller över natten. Det finns många härliga raw cheesecakes, såser och röror som är baserade på blötlagda cashewnötter.

コメント


bottom of page