top of page
  • Saga Manby

5 tips för din och planetens hälsa!


Vår kosthållning och hur vi hanterar maten är inte hållbar idag, varken för vår hälsa eller vår planets hälsa.ad vi väljer att äta, matens ursprung, hur maten är producerad och hur vi hanterar den påverkar både klimatet och vår miljö. I Sverige står maten för ungefär en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan och livsmedelssektorn står för cirka 20-30 procent av de globala utsläppen(2). Men genom ett förändrat matbeteende med mer växtbaserat och med mindre svinn kan vi bl.a. minska våra utsläpp av växthusgaser och påverka miljön.


Här är 5 tips på förändringar du kan göra för både din och planetens hälsa!

Se över dina vardagsrätter. Vilka rätter äter du ofta som har hög klimatpåverkan? Hur kan de förändras för att bli mer klimatsmarta? (I topp bland livsmedel hög klimatpåverkan ligger bl.a. nötkött, lammkött, ost och andra mejeriprodukter). Här kan du se ett exempel på hur stor skillnad förändringar i en vardagsmaträtt kan göra på matens klimatpåverkan!

Ät mer vego. Låt grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt, bär samt olika fullkornsprodukter utgöra grunden i kosten. Välj med fördel frukt och grönt i säsong och välj ofta gärna alternativ som rotfrukter och kål som odlas på ett effektivt sätt och kan viner lagras så att vi kan äta dom året om! De är dessutom ofta odlade nära oss!

Minska utrymmesmaten. Godis, chips, läsk etc. har ett högt klimatavtryck samtidigt som det bidrar med lite eller ingen näring.

Visste du t.ex. att en påse skumgodis på130 gram bidrar med lika mycket utsläpp av växthusgaser som en portion (125 g) tillagad kycklingbröstfilé? Båda bidrar med ca 0,46-0,49 kg CO2e vilket är knappt under de 0,5 kg CO2e som en lunch eller middag bör bidra med för att vi ska hålla oss inom planetens gränser.

Maxa med baljväxter! Baljväxter har bara en bråkdel klimatpåverkan jämfört med animaliska proteinkällor. Byt ut delar av köttet mot baljväxter.

Sluta släng mat! Ca en tredjedel av all mat som produceras slängs. Genom planering, rätt förvaring och ökad kunskap kan du minska ditt matsvinn.


Tillsammans kan vi göra skillnad! <3bottom of page