Vad vi äter påverkar både vår och planetens hälsa. Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige. De kostfaktorer som är förknippade med sjukdomsbördan i Sverige är ett högt intag av salt samt ett lågt intag av fullkorn, grönsaker och frukt samt ett för högt energiintag.
Mat ska vara gott och bidra med både näring och njutning. Samtidigt är maten vi äter idag förknippad med ohälsa och en stor klimatpåverkan. Frågan om hälsosamma matvanor och övervikt är oerhört komplex och våra matvanor påverkas av en mängd faktorer i vår matmiljö. Både den sociala, kulturella och fysiska miljön påverkar hur vi ser på mat, vår tillgång till mat, våra normer och vilka matval som görs. Med så många påverkansfaktorer är det inte konstigt att det kan vara svårt att förändra vad vi äter, men det är inte omöjligt! Med ökad medvetenhet om dessa utmaningar är vi en bit på vägen och genom att involvera andra och våga ta hjälp kan det bli lättare - och roligare!