Saga Manby

5 mar 2020

Panerad tofu med blomkålsmos

Uppdaterad: 26 mar 2021

Detta är en av mina favoriträtter just nu! Du kan välja att göra en vegansk variant av denna väldigt enkelt. I receptet nedan ser du enkelt vad du behöver byta ut om du väljer det.

Panerad tofu

200 g naturell tofu (fast)

1 dl fullkornsmjöl eller mandelmjöl (eller en mix av båda)

1 ägg (för vegansk variant vispar du upp lite kikärtsspad

1 dl semsamfrön

1 dl panko

curry

0.5 tsk salt

Blomkålsmos/blomkålspurée

1 kg blomkål
 
2 msk smör
 
1 dl havredryck 3 % alternativt havregrädde.

finriven parmesan eller näringsjäst för en vegansk variant

salt och ev. lite vitpeppar

Till servering: kokta ärtor, broccoli eller andra grönsaker.

Blomkålsmos - gör så här:
 
Skär blomkål i bitar och ångkoka eller koka mjuk i saltat vatten. Börja under tiden det kokar med tofun enligt nedan... Häll av vattnet från blomkålen och klicka i smör. Tillsätt havredryck och näringsjäst alternativt riven parmesan och mixa till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.

Panerad tofu - gör så här:
 
Skär tofun i 1 cm tjocka skivor. Förbered tre skålar:

En skål med valfritt mjöl.

En skål där du blandar sesamfrön, panko, curry och salt.

En skål där du vispar upp ägg eller kikärtsspad lite lätt.
 

 
Doppa tofun först i mjöl, sen i ägg/kikärtsspad och därefter i frön/pankoblandningen.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun gyllene på båda sidorna. Låt rinna av på hushållspapper.
 

 
Koka upp broccoli, gröna ärtor eller gör en sallad att servera till.